Menu

Wątroba i trzustka

Jest 43 produktów.

Trawienie pokarmów nie byłoby możliwe, gdyby nie obecność wątroby i trzustki w układzie pokarmowym. Każda dysfunkcja tych narządów wiąże się z odczuwalnymi skutkami dla zdrowia człowieka. Trzustka umożliwia trawienie białek, cukrów i tłuszczów poprzez wydzielanie enzymów trawiennych i hormonów, m.in. odpowiedzialnych za regulację poziomu glukozy...

Trawienie pokarmów nie byłoby możliwe, gdyby nie obecność wątroby i trzustki w układzie pokarmowym. Każda dysfunkcja tych narządów wiąże się z odczuwalnymi skutkami dla zdrowia człowieka. Trzustka umożliwia trawienie białek, cukrów i tłuszczów poprzez wydzielanie enzymów trawiennych i hormonów, m.in. odpowiedzialnych za regulację poziomu glukozy w organizmie. Wśród enzymów trzustkowych występują: amylaza (rozkład węglowodanów), lipaza trzustkowa (rozkład tłuszczy) oraz proteazy (odpowiedzialne za trawienie białek). W przypadku zaburzeń trawienia, mających swoje podłoże w zaburzeniach wydzielania przez trzustkę enzymów, stosuje się preparaty zawierające odpowiednią kompozycję enzymów (Kreon Travix, Lipancrea, Neopancreatinum). Wątroba natomiast wydziela do układu pokarmowego żółć, która emulguje i ułatwia trawienie tłuszczy. Poza tym pełni bardzo ważną rolę detoksykacyjną. Ulega ona na co dzień wyjątkowemu obciążeniu, szczególnie po spożyciu bogato tłuszczowych posiłków oraz leków przez nią metabolizowanych. Ze względu na niebagatelne znaczenie dla zdrowia organizmu warto o nią zadbać. W celu ochrony i regeneracji wątroby stosuje się leki i suplementy diety bogate w fosfolipidy sojowe (Essentiale forte, Esseliv max) oraz asparaginian ornityny (Hepatil). W zaburzeniach trawienia związanych z wydzielaniem żółci, szczególnie po spożyciu tłustych dań, warto przyjmować leki ziołowe zawierające komponentę o działaniu żółciotwórczym i żółciopędnym (Sylimarol, Hepaslimin, Ostropest plamisty, Raphacholin C).

Pokaż więcej
Pokazano 1 - 20 z 43 przedmiotów
Compare