Cholesterol

Cholesterol jest niezbędny dla organizmu człowieka do prawidłowego funkcjonowania. Jest podstawowym składnikiem do syntezy wielu ważnych biologicznie czynnych cząsteczek: hormonów o budowie sterydowej (kortyzon, estrogeny, progesteron, testosteron) witaminy D3, kwasów żółciowych. Wchodzi również w skład błony komórkowej. Jednak wielu osobom słowo „cholesterol” spędza sen z powiek. Podwyższony poziom cholesterolu zwiększa ryzyko miażdżycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego: choroba wieńcowa, zawał czy udar mózgu. Przyczynia się także do pojawienia kamieni żółciowych. Poniżej są normy zawartości we krwi:

Cholesterol całkowity

LDL („zły cholesterol”)

Norma

<200 mg/dl

<135 mg/dl

Poziom podwyższony

200-250 mg/dl

135-155 mg/dl

Poziom znacznie podwyższony

>250 mg/dl

>155 mg/dl

Do podniesienia poziomu cholesterolu we krwi mogą się przyczyniać: niewłaściwa dieta, niedoczynność tarczycy, cholestaza, choroby wątroby, choroba alkoholowa. Hipercholesterolemia nie daje objawów przez bardzo długi czas i wykryć można ją jedynie regularnie badając poziom lipidów we krwi. Dopiero w miarę rozwoju chorób wynikłych z podwyższonego poziomu cholesterolu mogą pojawiać się objawy związane z daną jednostką chorobową. Pierwszym krokiem jaki należy wprowadzić jest zmiana nawyków żywieniowych (ograniczenie tłuszczów zwierzęcych, słodyczy) oraz zwiększenie aktywności fizycznej. Warto włączyć do swojej diety produkty bogate w kwasy omega-3, cynarynę (Cynarex), monokalinę K (Profichol forte, Armolipid, Lipiforma). Powyższe kroki często pozwalają na uniknięcie lub znaczne opóźnienie podawania leków na cholesterol wydawanych z przepisu lekarza.

Aktywne filtry