Menu

Glukoza i słodziki

Jest 2 produktów.

W diecie cukrzycowej ważne jest, aby obniżyć zawartość spożywanych węglowodanów oraz zwiększyć ich jakość, tzn. zamienić cukry proste, łatwo przyswajalne na złożone. Wiąże się to z zastąpieniem białego ryżu czy makaronu na ich pełnoziarniste wersje. Dla wielu osób, które dowiadują się o chorobie, niewyobrażalne jest odstawienie białego cukru, po...

W diecie cukrzycowej ważne jest, aby obniżyć zawartość spożywanych węglowodanów oraz zwiększyć ich jakość, tzn. zamienić cukry proste, łatwo przyswajalne na złożone. Wiąże się to z zastąpieniem białego ryżu czy makaronu na ich pełnoziarniste wersje. Dla wielu osób, które dowiadują się o chorobie, niewyobrażalne jest odstawienie białego cukru, ponieważ przyzwyczajeni są do słodkich napojów, słodzonej herbaty czy kawy. Drastyczne zmiany w stylu życia rzadko kiedy przynoszą pozytywny rezultat na dłuższy czas. Osoby chore na cukrzycę nie muszą rezygnować z przyjemności jaką daje słodycz. Cukrzykom dedykowane są zamienniki cukru, również słodkie, ale nie powodujące skoków glukozy we krwi. Słodziki dla diabetyków zawierają różne substancje słodzące: sacharynian sodu, aspartam (Sussina Gold) lub naturalnego pochodzenia glikozydy stewiolowe o bardzo niskiej kaloryczności (Sussina Stevia).

Pokaż więcej
Pokazano 1 - 2 z 2 przedmiotów
Compare